CERTIFICARE şi AUTORIZARE
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/763 al Comisiei din 9 aprilie 2018 de stabilire a modalităților practice pentru emiterea certificatelor unice de siguranță pentru întreprinderile feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 653/2007 al Comisiei
Regulamentul delegat (UE) 2018/762 al Comisiei din 8 martie 2018 de stabilire a unor metode comune de siguranță privind cerințele sistemului de management al siguranței, în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului, și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1158/2010 și (UE) nr. 1169/2010 ale Comisiei
OUG nr. 73/2019 privind siguranta feroviara
OMTIC nr. 932/30.04.2020 privind măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2018/763 al Comisiei din 9 aprilie 2018 de stabilire a modalităţilor practice pentru emiterea certificatelor unice de siguranţă pentru întreprinderile feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 653/2007 al Comisiei şi a Regulamentului delegat (UE) 2018/762 al Comisiei din 8 martie 2018 de stabilire a unor metode comune de siguranţă privind cerinţele sistemului de management al siguranţei, în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului, şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1.158/2010 şi (UE) nr. 1.169/2010 ale Comisiei şi eliberarea certificatelor unice de siguranţă operatorilor de transport feroviar pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar de călători şi/sau de marfă pe căile ferate din România
DECIZIA nr. 49 din 27.03.2025 a Directorului General al Autorității de Siguranță Feroviară Română - ASFR, pentru aprobarea Cerinţelor naționale aplicabile pentru eliberarea certificatelor unice de siguranță, a reînnoirii, actualizării/modificării acestora și/sau a extinderii zonei de operare pe căile ferate din România
Regulamentul (UE) nr. 1078/2012 privind o metodă de siguranță comună pentru monitorizarea pe care trebuie să o aplice întreprinderile feroviare și administratorii de infrastructură după primirea unui certificat de siguranță sau a unei autorizații de siguranță, precum și entitățile responsabile cu întreținerea
REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 402/2013 AL COMISIEI din 30 aprilie 2013 privind metoda comuna de siguranta pentru evaluarea riscurilor si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009
OMT nr. 1.501/29.10.2014 privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 402/2013 al Comisiei din 30 aprilie 2013 privind metoda comună de siguranţă pentru evaluarea riscurilor şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009
Autoritatea responsabilă cu acordarea certificării în materie de siguranță din România este Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română.
Cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 10 alin. (9) din Directiva (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 mai 2016 privind siguranţa feroviară (reformare), accesul la infrastructura feroviară din România se acordă exclusiv operatorilor de transport feroviar care deţin certificatul unic de siguranţă eliberat de Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate (Agenția) în conformitate cu art. 10 alin. (5) - (7) din Directiva (UE) 2016/798 sau de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română în conformitate cu alin. (8).
Operatorul de transport feroviar solicită Agenţiei eliberarea unui certificat unic de siguranţă atunci când zona de operare preconizată are în vedere teritoriul unui stat membru, care poate fi sau nu teritoriul României, sau al mai multor state membre, care poate include sau nu teritoriul României.
Fără a aduce atingere celor de mai sus, operatorul de transport feroviar poate solicita Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română eliberarea unui certificat unic de siguranţă atunci când zona de operare preconizată are în vedere exclusiv teritoriul României.
Obiectivul certificatului unic de siguranţă este de a dovedi că operatorul de transport feroviar în cauză şi-a instituit propriul sistem de management al siguranţei şi că este capabil să desfăşoare operaţiuni în condiţii de siguranţă în zona de operare preconizată.
Cererea de eliberare a certificatului unic de siguranţă adresată Agenţiei sau Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română, după caz, precum şi informaţii cu privire la toate cererile, etapele procedurilor relevante şi rezultatul acestora, precum şi, dacă este cazul, cererile şi deciziile comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor se transmit prin intermediul ghişeului unic prevăzut la art. 12 din Regulamentul (UE) 2016/796.
Modalităţile practice care trebuie aplicate de către operatorii de transport feroviar care efectuează servicii de transport feroviar de călători şi/sau de marfă, definiţi la art. 3 pct. 25 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, la transmiterea cererilor de eliberare a certificatelor unice de siguranţă, a reînnoirii sau actualizării/modificării acestora, precum şi modalităţile care trebuie aplicate la evaluarea acestor cereri de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, denumită în continuare ASFR, şi Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate sunt stabilite de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/763 al Comisiei din 9 aprilie 2018.
Un certificat unic de siguranţă acordat de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română are o valabilitate de cel mult 5 ani.
Pe durata valabilității certificatelor unice de siguranță este necesară respectarea cerințelor care au stat la baza acordării acestora, iar pe durata valabilitătii certificatelor unice de siguranță, Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română va efectua acțiuni de audit și inspecție de stat privind modul de respectare a reglementărilor specifice în vigoare și verificarea îndeplinirii cerințelor care au stat la baza acordării sau modificării acestora, pe baza convențiilor încheiate cu operatorii de transport feroviar și a unui tarif aprobat de catre Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Atunci când în urma activităţilor de supraveghere desfăşurate în baza convenţiei încheiate de către ASFR cu operatorul de transport feroviar se constată că nu mai sunt îndeplinite cerinţele de certificare, nu se respectă normele naţionale sau reglementările specifice ale Uniunii Europene sau se identifică un risc grav care afectează siguranţa, ASFR poate, motivat, conform prevederilor art. 17 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară:
a) să ia măsuri de siguranţă temporare - restricţionarea sau suspendarea imediată a operaţiunilor relevante;
b) să ia măsuri de restricţionare sau revocare a certificatului unic de siguranţă, atunci când ASFR a eliberat certificatul;
c) să propună Agenţiei Uniunii Europene pentru Căile Ferate restricţionarea sau revocarea certificatului unic de siguranţă, atunci când aceasta a eliberat certificatul.
În cazul suspendării sau retragerii licenţei de transport feroviar unui operator de transport feroviar, ASFR restricţionează sau revocă imediat, după caz, certificatul unic de siguranţă operatorului în cauză.
Pe perioada valabilităţii restricţionării unor elemente din certificatul unic de siguranţă conform art. 4 alin. (2) lit. c) din OMTIC nr. 932/2020, operatorul de transport feroviar în cauză nu mai poate efectua serviciile de transport feroviar pentru elementele care intră sub incidenţa neconformităţilor.
După revocarea certificatului unic de siguranţă, operatorul de transport feroviar în cauză nu mai poate efectua serviciile de transport feroviar.
Perioada de restricţionare a certificatului unic de siguranţă nu prelungeşte perioada de valabilitate a acestuia.
Un operator de transport feroviar solicită reînnoirea certificatului unic de siguranţă care a fost eliberat de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română sau de Agenţie, după caz. Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română reînnoieşte certificatul unic de siguranţă dacă solicitantul îndeplineşte prevederile OUG nr. 73/2019.
La fiecare modificare substanţială a tipului sau amplorii operaţiunii, operatorul de transport feroviar solicită actualizarea certificatului unic de siguranţă.
Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română revizuieşte certificatele unice de siguranţă eliberate în conformitate cu OUG nr. 73/2019 în urma unor modificări substanţiale ale cadrului de reglementare în domeniul siguranţei.
Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română notifică Agenţia, fără întârziere şi, în orice caz, în termen de două săptămâni, cu privire la eliberarea unui certificat unic de siguranţă.
Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română notifică imediat reînnoirea, modificarea sau revocarea unui certificat unic de siguranţă.
Operatorii de transport feroviar îşi stabilesc propriile sisteme de management al siguranţei, conform Regulamentului delegat (UE) 2018/762 al Comisiei din 8 martie 2018, pentru a se asigura că sistemul feroviar poate atinge cel puţin O.S.C., că este în conformitate cu cerinţele de siguranţă descrise în S.T.I., precum şi că sunt aplicate părţile relevante din M.S.C. şi din normele naţionale notificate în conformitate cu art. 8 din OUG nr. 73/2019.
Sistemul de management al siguranţei este adaptat la tipul operaţiunii, amploarea operaţiunii, zona de operare şi alte condiţii ale activităţii desfăşurate. Acesta asigură controlul tuturor riscurilor asociate cu activitatea operatorului de transport feroviar, inclusiv furnizarea de lucrări de întreţinere, de materiale, precum şi utilizarea contractanţilor.
Sistemul de management al siguranţei ia în considerare, în cazurile în care acest lucru este adecvat şi posibil, riscurile ce decurg din activităţile altor factori.
Până la data de 31 mai a fiecărui an, operatorii de transport feroviar prezintă Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română un raport de siguranţă referitor la anul calendaristic precedent.
Raportul de siguranţă conţine:
a) informaţii privind modul în care sunt atinse obiectivele de siguranţă ale operatorului de transport feroviar şi rezultatele planului de siguranţă;
b) un raport cu privire la dezvoltarea indicatorilor de siguranţă naţionali şi a I.S.C. prevăzuţi la art. 5 din OUG nr. 73/2019, în măsura în care este relevant pentru operatorul de transport feroviar raportor;
c) rezultatele auditurilor de siguranţă interne;
d) observaţii privind deficienţele şi disfuncţionalităţile operaţiunilor feroviare şi administrării infrastructurii care ar putea fi relevante pentru Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română;
e) un raport privind aplicarea M.S.C. relevante.
Legislaţie
HG nr. 361/24.05.2018 privind aprobarea procedurilor pentru acordarea licenţelor în domeniul transportului feroviar
OMTIC nr. 743/05.03.2020 pentru eliberarea certificatului unic de siguranţă operatorilor care efectuează numai manevră feroviară pe căile ferate din România
OMTIC nr. 232/2020 pentru eliberarea autorizației de siguranță administratorului sau gestionarilor de infrastructură feroviară din România modificat și completat cu OMTI nr. 2302/2023 (actualizat la 13 dec 2024)
OMTI nr. 2302/2023 privind modificarea Ordinului ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor nr. 232/2020 pentru eliberarea autorizaţiei de siguranţă administratorului/ gestionarilor de infrastructură feroviară din România; (actualizat la 13 dec 2024)
Hotărârea nr. 643/2011 pentru aprobarea Condiţiilor de închiriere de către Compania Naţională de Căi Ferate C.F.R. - S.A. a unor părţi ale infrastructurii feroviare neinteroperabile, precum şi gestionarea acestora, cu modificările și completările ulterioare. Cuprinde si modificarile aduse de HG nr. 831/2023 privind modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 643/2011 pentru aprobarea Condiţiilor de închiriere de către Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R." - S.A. a unor părţi ale infrastructurii feroviare neinteroperabile, precum şi gestionarea acestora; (actualizat la 12 dec 2024)
Regulamentul delegat (UE) 2018/762 al Comisiei din 8 martie 2018 de stabilire a unor metode comune de siguranță privind cerințele sistemului de management al siguranței, în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului, și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1158/2010 și (UE) nr. 1169/2010 ale Comisiei
Regulamentul delegat (UE) 2018/761 al Comisiei din 16 februarie 2018 de stabilire a metodelor comune de siguranță pentru supravegherea de către autoritățile naționale de siguranță după eliberarea unui certificat unic de siguranță sau a unei autorizații de siguranță în conformitate cu Directiva (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2012 al Comisiei
Regulamentul (UE) nr. 1078/2012 privind o metodă de siguranță comună pentru monitorizarea pe care trebuie să o aplice întreprinderile feroviare și administratorii de infrastructură după primirea unui certificat de siguranță sau a unei autorizații de siguranță, precum și entitățile responsabile cu întreținerea.
Recomandarea (UE) 2019/780 a Comisiei din 16 mai 2019 privind modalitățile practice de eliberare a autorizațiilor de siguranță pentru administratorii de infrastructură;
Regulamentul de punere în aplicare (UE) NR. 402/2013 al Comisiei din 30 aprilie 2013 privind metoda de siguranță comună pentru evaluarea și aprecierea riscurilor și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009;
OMTI nr. 1650/2023 privind supravegherea operaţiunilor de transport feroviar şi cu metroul de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română – ASFR;
OMT nr. 1503/2014 pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.078/2012 al Comisiei din 16 noiembrie 2012 privind o metodă de siguranță comună pentru monitorizarea pe care trebuie să o aplice întreprinderile feroviare și administratorii de infrastructură după primirea unui certificat de siguranță sau a unei autorizații de siguranță, precum și entitățile responsabile cu întreținerea;
HG nr. 117/2010 pentru aprobarea Regulamentului de investigare a accidentelor și a incidentelor, de dezvoltare și îmbunătățire a siguranței feroviare pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul din România;
OMT nr. 1.501/29.10.2014 privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 402/2013 al Comisiei din 30 aprilie 2013 privind metoda comună de siguranţă pentru evaluarea riscurilor şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009;
HG nr. 1611/2009 pentru aprobarea Normelor privind certificarea mecanicilor de locomotivă care conduc locomotive şi trenuri în sistemul feroviar din România (cu modificările și completările ulterioare);
OMT nr. 615/29.04.2015 privind aprobarea Procedurii pentru obtinerea permisului de mecanic de locomotiva, Cerintelor privind procedurile de eliberare si actualizare a certificatului si Cerintelor si procedurii de recunoastere a persoanelor si organismelor (cu modificările și completările ulterioare);
OMTCT nr. 2262/2005 privind Autorizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care urmează să desfăşoare pe proprie răspundere activităţi specifice transportului feroviar (cu modificările și completările ulterioare);
Autorizaţia de siguranţă permite posesorului acesteia să administreze/gestioneze şi să exploateze o infrastructură feroviară și este acordată de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, la solicitarea administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară.
Pentru aceasta va depune la ASFR o Model Cerere de implicarea prealabilă / eliberare / reînnoire / actualizare a autorizație de siguranță (Model Formular ) împreună cu dosarul de autorizare și un Checklist cu documentele din dosar (Model Formular ).
Autorizarea de siguranță este un proces care se desfășoară în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2018/762, Recomandării (UE) 2019/780, Directivei (UE) 2016/798, OUG nr. 73/2019 şi ale OMTIC nr. 232/2020, cu modificările și completările ulterioare, privind eliberarea AS administratorului/ gestionarilor de infrastructură feroviară din România.
Autorizaţia de siguranţă confirmă acceptarea sistemului de management al siguranţei al administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară și acceptarea dispoziţiilor adoptate de acesta pentru îndeplinirea cerinţelor specifice necesare garantării siguranţei infrastructurii feroviare la nivelul proiectării, întreţinerii şi exploatării, inclusiv al întreţinerii şi exploatării sistemului de control al traficului şi de semnalizare.
Autorizaţia de siguranţă este un document cu regim special, nominal şi netransmisibil și este valabilă pentru o perioadă de maxim 5 ani de la data acordării.
Pentru obținerea autorizaţiei de siguranţă, solicitantul poate utiliza indicațiile din Ghidul pentru eliberarea/reînnoirea/actualizarea/restricționare/revocarea autorizaţiei de siguranţă administratorului/ gestionarilor de infrastructură feroviară din România în conformitate cu prevederile OMTIC nr. 232/2020 modificat și completat cu OMTI nr. 2302/2023, cod G-11-01, ed/rev:2/0.
Activitățile specifice efectuate de către ASFR pentru implicarea prealabilă, verificarea inițială a dosarului, eliberarea autorizației de siguranță nouă/reînnoită/actualizată, reevaluarea deciziei conform art. 23 alin (1) din OMTIC nr. 232/2020 și eliberarea de duplicate, se prestează conform prevederilor reglementărilor specifice în vigoare, pe bază de tarife aprobate prin OMTI nr. 1471/2023, cu modificările și completările ulterioare.
După eliberarea autorizației de siguranță, este necesar ca solicitantul să utilizeze și să-l îmbunătățească continuu propriul sistem de management al siguranței.
Administratorul/gestionarul de infrastructură feroviară poate solicita următoarele tipuri de autorizaţii de siguranţă:
- nouă, atunci când solicită pentru prima dată o autorizaţie de siguranţă;
- reînnoită, atunci când solicită o autorizaţie de siguranţă care să fie valabilă după expirarea valabilității autorizației de siguranță pe care o deține, dacă dorește continuarea activității;
- actualizată-modificată/revizuită, atunci când, în perioada de valabilitate a autorizației de siguranță pe care o deține, solicită modificarea datelor înscrise în aceasta.
ASFR poate actualiza (modifica/revizui) autorizaţia de siguranţă, la solicitarea administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară, astfel:
- la modificarea datelor de identificare ale administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară;
- la modificarea datelor înscrise în autorizaţia de siguranţă, inclusiv la adăugarea/eliminarea unei/unor secţii de circulaţie;
- la fiecare modificare substanţială a infrastructurii, a subsistemelor de semnalizare sau de alimentare cu energie utilizate în legătură cu infrastructura sau a principiilor de exploatare şi întreţinere a unei astfel de infrastructuri sau subsisteme de semnalizare sau de alimentare cu energie.
Pe site-ul ASFR->LICENȚE / AUTORIZARE -> ghiduri este pus Ghid pentru eliberarea/ reînnoirea/actualizarea/restricționare/revocarea autorizaţiei de siguranţă administratorului/ gestionarilor de infrastructură feroviară din România în conformitate cu prevederile OMTIC nr. 232/2020 modificat și completat cu OMTI nr. 2302/2023, cod G-11-01, ed/rev:2/0.
Pe site-ul ASFR->LICENȚE / AUTORIZARE->formulare este pus Model documente justificative (Checklist) care constituie dosarul în vederea eliberări/actualizări/reînnoirii autorizație de siguranță
Pe site-ul ASFR->LICENȚE / AUTORIZARE->formulare este pus Model Cerere de implicarea prealabilă / eliberare / reînnoire / actualizare a autorizație de siguranță
Solicitantul unei autorizații de siguranță demonstrează concordanța cu cerințele relevante privind propriul sistem de management al siguranţei (SMS) în conformitate cu cerinţele stabilite în Anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2018/762 al Comisiei din 8 martie 2018 de stabilire a unor metode comune de siguranţă privind cerinţele sistemului de management al siguranţei și ale articolul 9 din Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului.
Autorizaţia de siguranţă confirmă acceptarea sistemului de management al siguranţei al administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară și acceptarea dispoziţiilor adoptate de acesta pentru îndeplinirea cerinţelor specifice necesare garantării siguranţei infrastructurii feroviare la nivelul proiectării, întreţinerii şi exploatării, inclusiv al întreţinerii şi exploatării sistemului de control al traficului şi de semnalizare.
SMS este un sistem unic de informații documentate care oferă o indicație a măsurilor specifice de control al riscurilor și a sistemelor în vigoare în cadrul ei și care evoluează în timp odată cu schimbările din cadrul organizației.
SMS controlează riscurile care apar în legătură cu obiectivele legate de activitate într-un mod sigur și asigură AI/GI că respectă toate obligațiile de siguranță care îi sunt aplicabile. Sistemul de management al siguranței este necesar să fie adecvat la riscurile specifice pe care fiecare AI/GI trebuie să le controleze.
Manualul SMS este necesar să fie clar, concis și precis care reflectă organizația precum și procedurile și procesele asociate acesteia cu scopul de a identifica clar linia de responsabilitatea. SMS trebuie să fie realist adică să existe o corectă transpunere între ceea ce este în manual cu ceea ce este pe teren. Sistemul feroviar se bazează pe oameni și pe respectarea procedurilor, iar analiza evenimentelor de siguranță ne arată că o factorii umani și organizaționali au o influență importantă. Managementul siguranței trebuie să permită controlul riscurilor și consecințele lor pentru a le menține la un nivel acceptabil. Adică evenimentele să nu se producă dar dacă totuși se întâmplă să aibă consecințe foarte reduse.
Fiecare entitate trebuie să-și aibă propria cultura pozitivă de siguranță și sănătate care să încurajeze participarea și implicarea salariaților.
SMS este evolutiv și ține seama de nevoile organizației prin urmare este necesar să țină pasul cu schimbările din legislația relevantă și să ia în considerare apariția unor noi riscuri. Pentru aceasta este esențial ca să se asigure trasabilitatea fiecărui proces precum și a modificărilor care apar, să le comunice atunci când apar și urmează să fie implementate. De asemenea este necesar să fie monitorizate și să aibă un feedback al implementării.
Sistemul de management al sigurantei este adaptat la tipul operaţiunii, amploarea operaţiunii, zona de operare şi alte condiţii ale activităţii desfăşurare.
După eliberarea autorizaţiei de siguranţă, administratorul/gestionarul de infrastructură feroviară trebuie să continue să îşi utilizeze propriul sistem de management al siguranţei şi să îl dezvolte continuu.
Administratorul şi gestionarii de infrastructură feroviară au obligaţia de a comunica lunar la ASFR, în scris, până la data de 15 a lunii în curs, volumul tipului de serviciu realizat în luna anterioară de către fiecare dintre operatorii de transport feroviar care efectuează servicii de transport feroviar de călători şi/sau de marfă şi operatorii care efectuează numai manevră feroviară cu care a încheiat contracte de acces pe infrastructura feroviară. Datele transmise vor fi exprimate după cum urmează:
a) "tren-km" - pentru operatorii de transport feroviar care efectuează servicii de transport feroviar de călători şi/sau de marfă;
b) "tren-km" şi "ore manevră" - pentru operatorii de transport feroviar care efectuează servicii de transport feroviar, precum şi servicii de manevră feroviară;
c) "ore manevră" - pentru operatorii care efectuează numai manevră feroviară.
HG nr. 108/2020 privind interoperabilitatea sistemului feroviar;
Regulamentul (UE) nr. 1299/2014 al Comisiei din 18 noiembrie 2014 privind specificația tehnică de interoperabilitate referitoare la subsistemul „infrastructură” al sistemului feroviar din Uniunea Europeană;
Recomandarea Comisiei 2014/897/UE din 5 decembrie 2014 privind aspecte legate de punerea în funcțiune si utilizarea subsistemelor structurale si a vehiculelor în temeiul Directivelor 2008/57/CE si 2004/49/CE ale Parlamentului European si ale Consiliului;
Directiva (UE) 2016/797 din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în UE;
Directiva (UE) 2016/798 din 11 mai 2016 privind siguranţa feroviară;
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1695 al comisiei din 10 august 2023 privind specificația tehnică de interoperabilitate referitoare la subsistemele control-comandă și semnalizare ale sistemului feroviar din (UE) și de abrogare a Regulamentului UE 2016/919;
Regulamentul (UE) 2016/919 al Comisiei privind specificația tehnică de interoperabilitate referitoare la subsistemele de control-comandă și semnalizare ale sistemului feroviar în UE;
Regulamentul (UE) nr. 402/2013 - privind metoda comună de siguranță pentru evaluarea riscurilor și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009;
Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2019/250 al Comisiei privind modelele de certificate și de declarații „CE” pentru subsistemele și pentru elementele constitutive de interoperabilitate feroviare, modelul de declarație de conformitate cu un tip de vehicul feroviar autorizat și procedurile de verificare „CE” a subsistemelor în conformitate cu Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 201/2011;
OMTI nr. 1825/2023 privind aprobarea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească subsistemul de control-comandă și semnalizare terestre al sistemului feroviar din România;
OMTI nr. 1826/2023 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind procesul de mentenanță a instalațiilor feroviare de control-comandă și semnalizare terestre utilizate pe rețeaua feroviară din România aflată în administrarea Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” — S.A.);
OMTI nr. 1.471/07.08.2023 cu modificările şi completările ulterioare privind aprobarea tarifelor pentru prestațiile de activități specifice efectuate de ASFR, art. 2, punctul 12 și 36.2 din tabel 1.
OMTIC nr. 908/2020 privind măsuri pentru aplicarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/545 al Comisiei din 4 aprilie 2018 de instituire a modalităţilor practice pentru procesul de autorizare a vehiculelor feroviare şi de autorizare de tip a vehiculelor feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European şi a Consiliului
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/545 al Comisiei din 4 aprilie 2018 de instituire a modalităţilor practice pentru procesul de autorizare a vehiculelor feroviare şi de autorizare de tip a vehiculelor feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European şi a Consiliului.
HG nr. 108/2020 privind interoperabilitatea sistemului feroviar
OMT nr. 1484/2014 privind măsuri pentru aplicarea Deciziei 2007/756/CE a Comisiei din 9 noiembrie 2007 de adoptare a unei specificaţii comune a registrului naţional al vehiculelor prevăzut la articolul 14 alineatele (4) şi (5) din Directivele 96/48/CE şi 2001/16/CE
Decizia Comisiei 2007/756/CE de adoptare a unei specificatii comune a registrului national al vehiculelor prevazute la art.14 alin.(4) si (5) din Directivele 96/48/CE si 2001/16/CE;
Regulamentul (UE) nr. 2011/201/CE privind modelul de declaraţie de conformitate cu un tip autorizat de vehicul feroviar
RECOMANDAREA COMISIEI 2014/897/UE din 5 decembrie 2014 privind aspecte legate de punerea în funcțiune și utilizarea subsistemelor structurale și a vehiculelor în temeiul Directivelor 2008/57/CE și 2004/49/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului
Una dintre cerințele de bază ale art. 18 din Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană precum și ale regulamentelor de interoperabilitate asociate este aceea că, niciun proiect de realizare a unei instalație fixe sau de modificare a instalațiilor existente, nu poate fi pus în exploatare ca întreg sau ca parte a sistemului feroviar decât cu condiția ca autoritatea de siguranță din statul în care se introduce instalația fixă să autorizeze punerea în funcțiune a subsistemului (o aprobare a proiectului subsistemului).
Prin transpunerea directivei de interoperabilitate în legislația națională, art. 17 alin.1 din HG nr. 108/04.02.2020 privind interoperabilitatea sistemului feroviar, în România este obligația ca un subsistem nou sau o parte a subsistemului structural existent care este modificat substanțial prin reînnoire sau modernizare înainte de a fi pus în funcțiune trebuie să fie aprobat de către Autoritatea de Siguranță Feroviară Română – ASFR.
Prin autorizarea pentru punerea în funcțiune a unei instalații fixe se dă posibilitatea ca aceasta să poată fi exploatată în România. O autorizație de siguranță este valabilă până când subsistemul structural este modificat prin modernizare sau modificat substanțial prin reînnoire.
Autorizarea pentru punerea în funcțiune a unui subsistem reprezintă recunoașterea de către autoritatea de siguranță a faptului că subsistemul îndeplinește, în stare de funcționare nominală, toate cerințele esențiale din HG nr.108/2020 și care sunt detaliate în STI asociate proiectului dezvoltat, la integrarea acestuia în sistemul feroviar din România. (Recomandarea Comisiei 2014/897 privind aspecte legate de punerea în funcțiune și utilizarea subsistemelor structurale și a vehiculelor în temeiul Directivelor 2008/57/CE și 2004/49/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului)
Cerințele esențiale, în conformitate cu art. 2 pct. 5 din HG nr. 108/04.02.2020 sunt „toate condițiile precizate în anexa 1, pe care trebuie să le îndeplinească sistemul feroviar, subsistemele și elementele constitutive de interoperabilitate, inclusiv interfețele”.
ASFR autorizează punerea în funcțiune a subsistemelor de control-comandă și semnalizare terestre, energie și infrastructură care sunt instalate sau gestionate pe teritoriul național al României numai dacă sunt proiectate, construite și instalate astfel încât să satisfacă cerințele esențiale relevante, atunci când sunt integrate în rețeaua de transport.
ASFR verifică, în special, compatibilitatea tehnică a acestor subsisteme cu sistemul în care sunt integrate și integrarea acestor subsisteme în condiții de siguranță.
Autorizația de punere în funcțiune - APFSS asigură că subsistemele sunt interoperabile și pot funcționa corect împreună. Acest proces implică verificarea că toate subsistemele – infrastructura feroviară, vehiculele, sistemele de semnalizare și furnizarea de energie – sunt compatibile și pot opera în condiții de siguranță în cadrul rețelei feroviare.
În acest sens, pentru obținerea a APFSS, solicitantul va prezenta către ASFR trei dosare succesive:
- dosarul de definire a siguranței (DDS);
- dosarul(ele) preliminar(e) de siguranță (DPS);
- dosarul de siguranță (DS)
Pe perioada de valabilitate a autorizației posesorul APFSS trebuie să:
1. Anunțe Autoritatea de Siguranță Feroviară Română - ASFR despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea autorizației de punere în funcțiune a subsistemului structural;
2. Anunțe Autoritatea de Siguranță Feroviară Română - ASFR despre orice schimbare a nivelului de siguranță a subsistemului structural pentru care a primit autorizație de punere în funcțiune, cu ocazia efectuării unor lucrări planificate sau impuse de producerea unor accidente feroviare sau calamități naturale care au afectat subsistemul structural;
3. Solicite Autorității de Siguranță Feroviară Română – ASFR reevaluarea autorizării în cazul schimbării condițiilor și limitelor de utilizare a subsistemului structural;
4. Să întrețină și să mențină în stare de funcționare subsistemul structural pentru care a primit autorizația de punere în funcțiune, conform STI și reglementărilor specifice în vigoare precum și a planului de mentenanță
Pe site-ul ASFR -> LICENȚE / AUTORIZARE -> ghiduri este pus Ghid pentru autorizarea subsistemelor structurale fixe în conformitate cu prevederile HG nr. 108/2020 privind interoperabilitatea sistemului feroviar.
Pe site-ul ASFR -> LICENȚE / AUTORIZARE -> formulare este pus Model Cerere de eliberare a autorizației de punere în funcțiune a subsistemului structural.
Pe site-ul ASFR -> LICENȚE / AUTORIZARE -> formulare sunt puse:
- Model Cerere de eliberare a autorizației de punere în funcțiune a subsistemului structural;
- Anexa I _ model dosar DPP;
- Anexa II _ model dosar DDS;
- Anexa III _ model dosar DPS;
- Anexa IV _ model dosar DS;
- Anexa V_ model dosar DTS.
• OMTI nr. 443/2011 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea pentru punere în funcțiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate cu completările și modificările ulterioare;
• OMTI nr. 878/28.03.2024 privind modificarea Ordinului ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 443/2011 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea pentru punere în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate;
• OG nr. 60/2004 privind reglementările referitoare la construirea, întreţinerea, repararea şi exploatarea căilor ferate, altele decât cele administrate de Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A., cu modificările şi completările ulterioare;
• HG nr. 2299/2004, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 60/2004 privind reglementările referitoare la construirea, întreţinerea, repararea şi exploatarea căilor ferate, altele decât cele administrate de Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A., cu modificările şi completările ulterioare;
• OMTCT nr. 880/03.06.2005 – pentru aprobarea procedurilor de aplicare a prevederilor Ordonanţei nr. 60/2004 privind reglementările referitoare la construirea, întreţinerea, repararea şi exploatarea căilor ferate, altele decât cele administrate de Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A, cu modificările şi completările ulterioare;
• OMTI nr. 1.471/07.08.2023 cu modificările şi completările ulterioare privind aprobarea tarifelor pentru prestațiile de activități specifice efectuate de ASFR, art. 2, punctul 13 și 36.2 din tabel 1.
Autorizaţia pentru punere în funcţiune a liniilor ferate industriale (LFI) nou-construite sau modernizate este documentul care atestă faptul că liniile ferate industriale nou construite sau modernizate satisfac integral cerinţele tehnice şi parametrii proiectaţi necesari exploatării în condiţii de siguranţă, conform reglementărilor specifice în vigoare.
APF-LFI este un document cu regim special, nominal şi netransmisibil. Autorizația este valabilă pe toată durata normală de funcţionare a LFI stabilită cu condiţia menţinerii cerinţelor impuse de reglementările specifice în vigoare sau până la prima modernizare a LFI.
Se adresează persoanelor juridice române sau grup de persoane juridice înregistrate în România, cu capital de stat şi/sau privat, care doresc să obţină o autorizaţie de punere în funcţiune a liniilor ferate industriale deţinute, cu sau fără acces la infrastructura feroviară publică, după executarea lucrărilor de construire sau modernizare la acestea în vederea exploatării, fie că este proprietarul acestora, fie că are dreptul de exploatare asupra lor.
DEFINIȚII
Punere în funcţiune – toate operaţiunile prin care o linie ferată industrială este adusă în starea de funcționare;
Linii ferate industriale (LFI) – liniile pe care se desfăşoară operaţiuni de transport sau manevră feroviară precum şi servicii conexe sau adiacente acestora, linii care nu sunt administrate de Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A.;
Construire – orice lucrare de construire a unei linii industriale noi după un proiect avizat şi verificat de persoane autorizate;
Modernizare - orice lucrare majoră de modificare a unei linii ferate industriale sau a unei părţi din LFI care aduce o îmbunătăţire a randamentului general al LFI, inclusiv lucrările de reabilitare;
Pe site-ul ASFR -> LICENȚE / AUTORIZARE -> formulare este pus Model Cerere de eliberare a autorizației de punere în funcțiune a LFI (APF – LFI).
Pe site-ul ASFR -> LICENȚE / AUTORIZARE -> formulare este pus Model Listă de verificare a dosarului în vederea emiterii autorizației de punere în funcțiune a LFI (Checklist).
Pe site-ul ASFR -> LICENȚE / AUTORIZARE -> ghiduri este pus Ghid pentru autorizarea pentru punerea în funcțiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate în conformitate cu prevederile OMT nr. 443/2011 cu completări și modificările ulterioare.
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/779 al Comisiei din 16 mai 2019 de stabilire a unor dispoziții detaliate privind un sistem de certificare a entităților responsabile cu întreținerea vehiculelor în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 445/2011 al Comisiei
OMTIC nr. 909/2020 privind măsuri pentru aplicarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/779 al Comisiei din 16 mai 2019 de stabilire a unor dispoziţii detaliate privind un sistem de certificare a entităţilor responsabile cu întreţinerea vehiculelor în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 445/2011 al Comisiei
Regulamentul (UE) nr. 1078/2012 al Comisiei din 16 noiembrie 2012 privind o metoda de siguranta comuna pentru monitorizarea pe care trebuie sa o aplice întreprinderile feroviare si administratorii de infrastructura dupa primirea unui certificat de siguranta sau a unei autorizatii de siguranta, precum si entitatile responsabile cu întretinerea.
In România certificarea unei entitati responsabile cu intretinerea vehiculelor în temeiul Directivei (UE) 2016/798 se efectueaza de catre Autoritatea de Siguranta Feroviara Româna-ASFR, desemnat de catre Ministerul Transporturilor ca organism de certificare.
Certificarea unei entități responsabile cu întreținerea vehiculelor feroviare se bazează pe evaluarea capacității operatorului economic de a îndeplini cerințele relevante ale funcțiilor sistemului de întreținere prevăzute la art. 14 (3) din Directiva (UE) 2016/798 și de a le aplica în mod consecvent un sistem de supraveghere prevăzut de Regulamentul (UE) nr. 1077/2012 care să asigure îndeplinirea în continuare a cerințelor aplicabile, după emiterea certificatului de conformitate ERI.
Schema de certificare utilizată pentru certificarea entităților responsabile cu întreținerea vehiculelor feroviare, aparține Agenţiei Uniunii Europene pentru Căile Ferate,, in concordanță cu reglementările organismului de Cooperare Europeana pentru Acreditare (EA), este acceptat de Comisia Europeana și pune în aplicare prevederile din Regulamentul (UE) nr.779/2019. Punerea în aplicare are în vedere reglementările legislative europene și naționale in domeniul feroviar și procedurile proprii ASFR.
Poate a solicita certificarea de conformitate ca entitate responsabilă cu întreținerea/ certificarea de conformitate pentru funcții de întreținere orice operator economic care întreține vehicule feroviare, în conformitate cu prevederile REGULAMENTULUI (UE) NR. 779/2019 AL COMISIEI de stabilire a unor dispoziții detaliate privind un sistem de certificare a entităților responsabile cu întreținerea vehiculelor în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 445/2011 al Comisiei.
Entitatea responsabila cu întreținerea trebuie să desfășoare ea însăși funcția de gestionare, dar poate externaliza funcțiile de întreținere menționate la art. 14 (3) din Directiva (UE) 2016/798 literele (b)-(d), sau o parte a acestor funcții, atribuindu-le altor părți contractante sub rezerva dispozițiilor articolului 9 din Regulamentul (UE) 779/2019. In cazul in care recurge la externalizare, entitatea responsabila cu întreținerea trebuie să se asigure că sunt aplicate principiile prevăzute in anexa II.
Indiferent de acordurile de externalizare stabilite, entitatea responsabilă cu întreținerea este responsabilă pentru rezultatul activităților de întreținere pe care le gestionează și trebuie să instituie un sistem de monitorizare a desfășurării activităților respective în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1078/2012.
Pentru certificarea unei entități responsabile cu întreținerea vehiculelor feroviare a fost elaborată „METODOLOGIA PENTRU OBTINEREA CERIFICATULUI DE CONFORMITATE ERI/CERTIFICAT DE CONFORMITATE PENTRU FUNCTII DE INTRETINERE”.
OG nr. 60/29.07.2004 privind Reglementările referitoare la construirea, întreţinerea, repararea şi exploatarea căilor ferate, altele decât cele administrate de Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA (aprobata cu modificari prin Legea nr.402/2004);
HG nr. 2299/14.12.2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OG nr. 60/2004;
OMTCT nr. 880/03.06.2005 privind aprobarea procedurilor de aplicare a prevederilor OG nr. 60/2004;
Reglementari comune privind avizarea de catre CFR si aprobarea de catre AFER a RET a LFI din 03.06.2005, publicat în Buletinul AFER nr. 2/2005
Pentru a i se permite să administreze/gestioneze şi să exploateze o infrastructură feroviară, administratorul/gestionarul de infrastructură feroviară trebuie să obţină o autorizaţie de siguranţă eliberată de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR.
Autorizaţia de siguranţă eliberată administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară de către ASFR confirmă acceptarea sistemului de management al siguranţei al
administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară şi permite acestuia să administreze/gestioneze şi să exploateze o infrastructură feroviară.
Autorizaţia de siguranţă este valabilă pentru o perioadă de 5 ani, cu respectarea cerinţelor care au stat la baza eliberării şi în condiţiile vizării sale periodice la un an.
Pentru continuarea activităţii specifice după expirarea valabilităţii autorizaţiei de siguranţă, administratorul/gestionarul de infrastructură feroviară trebuie să solicite la ASFR reînnoirea autorizaţiei cu minimum 5 luni înainte de data expirării valabilităţii acesteia.
La solicitarea unui administrator/gestionar de infrastructură feroviară, ASFR poate actualiza (modifica/revizui) autorizaţia de siguranţă după cum urmează:
la modificarea datelor de identificare ale administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară;
la modificarea datelor înscrise în autorizaţia de siguranţă, inclusiv la adăugarea/eliminarea unei/unor secţii de circulaţie;
la fiecare modificare substanţială a infrastructurii, a subsistemelor de semnalizare sau de alimentare cu energie utilizate în legătură cu infrastructura sau a principiilor de exploatare şi întreţinere a unei astfel de infrastructuri sau subsisteme de semnalizare sau de alimentare cu energie.
ASFR poate solicita ca autorizaţia de siguranţă să fie revizuită în urma unor modificări substanţiale ale cadrului de reglementare în domeniul siguranţei.
După eliberarea şi reînnoirea autorizaţiilor de siguranţă, ASFR desfăşoară activităţi pentru supravegherea sistemului de management al siguranţei al administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară in baza conventiei incheiate cu administratorul/gestionarul de infrastructura feroviara si a unui tarif aprobat de Ministerul Transporturilor, pentru a verifica dacă în decursul administrării/gestionării şi exploatării infrastructurii feroviare se folosesc efectiv modalităţile sistemului de management al siguranţei şi dacă toate cerinţele care au stat la baza eliberării autorizaţiilor şi normele naţionale relevante sunt respectate în permanenţă.
Atunci când în urma activităţilor de supraveghere desfăşurate după eliberarea şi reînnoirea autorizaţiilor de siguranţă se constată că nu mai sunt îndeplinite cerinţele de autorizare, nu se respectă normele naţionale sau reglementările specifice ale Uniunii Europene sau se identifică un risc grav care afectează siguranţa, ASFR poate, motivat, să restricţioneze sau să revoce, după caz, autorizaţia, notificând deţinătorului motivele care au stat la baza deciziei sale.
Ordinul nr. 1572/2018 privind Procedura de acordare a autorizaţiei de siguranţă de exploatare a liniilor de metrou pentru transportul de călători
Hoărârea guvernului nr. 361/2018 privind aprobarea procedurilor pentru acordarea licenţelor în domeniul transportului feroviar
OMTI nr. 948/2024 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea, implementarea și dezvoltarea sistemului de menținere a competențelor profesionale pentru personalul cu responsabilități în siguranța circulației din cadrul operatorilor economici care desfășoară activități specifice transportului cu metroul din România;
OMTI nr. 1650/2023 privind supravegherea operațiunilor de transport feroviar şi cu metroul de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română – ASFR;
OMTI nr. 1.471/07.08.2023 cu modificările şi completările ulterioare privind aprobarea tarifelor pentru prestațiile de activități specifice efectuate de ASFR, art. 2, punctul 11 și 36.2 din tabel 1.
Autorizaţia de Siguranță de exploatare a liniilor de metrou pentru transportul de călători este documentul prin care se atestă că un operator urban cu metroul, deținător al unei licențe, poate să execute în condiții de siguranță și securitate, servicii de transport urban de călători pe liniile de metrou, conform art. 6, din HG nr. 361/2018.
Operatorul de transport urban cu metroul (solicitant de autorizaţie) este orice entitate publică sau privată care deține o licență în conformitate cu prevederile HG nr. 361/2018, a cărei activitate principală este efectuarea de transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători.
Autorizaţia de Siguranță de exploatare a liniilor de metrou pentru transportul de călători poate fi acordată persoanelor juridice înregistrate în România, care au ca obiect de activitate transportul de călători pe liniile de metrou.
Autorizația este un document cu regim special, nominal şi netransmisibil, valabil pentru o perioadă de 5 ani de la data acordării și este valabilă în condiţiile vizării sale anuale de către ASFR.
Autorizația se acordă operatorilor economici care au implementat un sistem propriu de siguranţa circulaţiei şi asigură, cumulativ, îndeplinirea condiţiilor prevăzute în legislaţia şi în reglementările specifice, în vigoare;
Supraveghere reprezintă verificarea, pe durata valabilităţii Autorizaţiei, prin acţiuni de control şi inspecţie de stat a activităţii desfăşurate de către posesorul autorizaţiei, urmărirea modului de respectare a condiţiilor impuse la eliberarea autorizaţiei.
Suspendare autorizației înseamnă încetarea temporară a valabilităţii Autorizaţiei emise.
Retragere autorizației înseamnă încetarea definitivă a valabilităţii Autorizaţiei emise.
Pe site-ul ASFR -> GHIDURI -> LICENȚE/AUTORIZARE -> Ghiduri este pus Ghid pentru eliberarea, vizarea, modificarea, actualizarea și retragerea autorizaţiei de siguranță de exploatare a liniilor de metrou pentru transportul de călători în conformitate cu prevederile OMT nr. 1572/2018.
Pe site-ul ASFR -> GHIDURI -> LICENȚE/AUTORIZĂRI -> Formulare autorizări este pus Model Cerere de eliberare/vizare periodică/ actualizare/modificare a autorizație de siguranță de exploatare a liniilor de metrou pentru transportul de călători.
- OMT nr. 340/28.06.1999 (actualizat la 16 dec 2024) privind aprobarea Normelor pentru acordarea autorizației de funcționare, din punct de vedere tehnic, a stațiilor de cale ferată aflate în exploatare sau cu ocazia construcției, reparației ori modernizării acestora (cu modificările și completările ulterioare);
- OMTI nr. 17/2024 de modificare si completare a OMT nr. 340/1999 privind aprobarea Normelor pentru acordarea autorizației de funcționare, din punct de vedere tehnic, a stațiilor de cale ferată aflate în exploatare sau cu ocazia construcției, reparației ori modernizării acestora (cu modificările și completările ulterioare).
- Regulamentul (CE) nr. 1371/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar;
- OMTI nr. 1.471/ 07.08.2023 privind aprobarea tarifelor pentru prestațiile de activități specifice efectuate de ASFR, , art. 2 punctul 14 și 36.2 din tabel 1.
Autorizația permanentă de funcționare din punct de vedere tehnic a stației de cale ferată este un document eliberat de către ASFR persoanei juridice care deţine în proprietate staţia de cale ferată aflată în exploatare sau cu ocazia construcţiei, reparaţiei ori modernizării acesteia, prin care se atestă că staţia de cale ferată pentru care a fost emisă autorizaţia, îndeplineşte condiţiile tehnice necesare desfăşurării transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei, de securitate a transporturilor, de protecţie a mediului şi de calitate a serviciilor prevăzute în normele tehnice specifice în vigoare.
Este un document cu regim special, nominal și netransmisibil. Autorizația este emisă pentru o perioadă de 10 ani cu condiția vizării periodice la 5 ani.
Autorizaţia provizorie de funcţionare din punct de vedere tehnic a stației de cale ferată este un document eliberat de către ASFR persoanei juridice care deţine în proprietate staţia de cale ferată aflată în exploatare sau cu ocazia construcţiei, reparaţiei ori modernizării acesteia, prin care se atestă că staţia de cale ferată pentru care a fost emisă autorizaţia provizorie, nu îndeplineşte în totalitate condiţiile prevazute în OMT nr. 340/28.06.1999, cu modificările şi completările ulterioare, normele tehnice specifice în vigoare, fără a afecta însă efectuarea transportului feroviar în conditii de siguranţă a circulaţiei, de securitate a transporturilor, de protecţie a mediului şi de calitate a serviciilor prevăzute în normele tehnice specifice în vigoare.
Este un document cu regim special, nominal și netransmisibil. Autorizația este emisă pentru o perioadă de 2 ani cu posibilitatea de prelungire pe încă un 1 an.
Pe site-ul ASFR -> GHIDURI -> LICENȚE / AUTORIZAREformulare AUTORIZĂRI sunt puse:
- a) Model Cerere de acordare/vizare a autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere tehnic a staţiei de cale ferată;
- b) Model Chestionar de autoevaluare a staţiei de cale ferată în vederea autorizării din punct de vedere tehnic;
- c) Model Declarație a reprezentantului deținătorului stației CF;
- d) Model Memoriu tehnic;
- e) Model Listă de verificare a dosarului în vederea acordării/vizării autorizației de funcționare din punct de vedere tehnic a stației de cale ferată (Checklist).
Pe site-ul ASFR -> GHIDURI -> LICENȚE / AUTORIZARE -> Ghiduri este pus Ghid pentru acordare, vizare periodica, modificarea, suspendarea autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere tehnic a stației de cale ferată în conformitate cu prevederile OMT nr. 340/28.06.1999, cu modificările şi completările ulterioare;